Sistemul sanitar este sub presiune. Sindicaliștii de la Sanitas au decis să organizeze în 26 aprilie un miting de amploare în Sănătate, iar în 7 mai o grevă de avertisment. Apoi, sindicaliştii spun că, în 11 mai, urmează să se declanşeze greva generală. Nemulțumiri sunt în întreaga țară, pentru că, spun cadrele medicale, veniturile lor scad odată cu aplicarea Legii salarizarii și cu plafonarea sporurilor.
Sistemul sanitar sălăjean se pregătește de grevă. Joi, sindicaliștii de la Sanitas au anunțat declanșarea grevei generale după ce guvernanții nu au venit cu nicio soluție pentru angajații din sistem, care au pierdut bani după aplicarea Legii Salarizarii și a regulamentului de sporuri.
Președintele Sanitas Sălaj, Chelement Hodiș, ne confirmă faptul că toți cei 1.115 membri de de sindicat din Sălaj sunt pregătiți pentru acțiunile de protest ce urmează. “Începând de vineri, 20 aprilie, la nivelul județului, vom strânge semnături pentru greva generală din 11 mai.
Întrebat care sunt revendicările principale ale protestatarilor, Hodiș ne-a declarat: “Concret, cerem modificarea Legii Salarizării – contractul colectiv de muncă, revenirea la nivelul sporurilor salariale din februarie 2018, pragul de 30 la sută la sporuri şi creştere salarială unitară, pentru toţi colegii din instituțiile sanitare”.
Zeci de angajații ai Spitalului Județean de Urgență Zalău au protest, zilnic, în ultima perioadă, nemulțumiți fiind de efectele noii legi a salarizării şi a noului regulament al sporurilor, prin care li s-au diminuat veniturile salariale.
Pe de altă parte, reacția conducerii Spitalului Județean de Urgență Zalău nu a lăsat cale de întors, managerul Liliana Neaga făcând cunoscut că solicitările protestatarilor nu pot fi soluționate cu fonduri de la Spitalul Județean, în condițiile în care nu sunt bani pentru a acoperi asceste cereri. “Dorinţa noastră, a tuturor, este să putem să acordăm salarii aşa încât să nu piardă din venituri, dar în momentul de faţă, pe ce înseamnă suma alocată din partea Consiliului Judeţean pentru sporuri şi regulamentul de sporuri care trebuie aplicat, nu îţi poţi permite acest lucru. Noi, practic, acordând sporurile la limita minimă din regulament, nu ne încadrăm în suma respectivă şi acolo, pe lângă sporurile acordate pentru condiţii de muncă, sunt incluse în orele de gardă şi orele de sâmbătă-duminică. Dacă am încerca să acordăm sporurile mai mari, ar trebui să tăiem din celelalte sporuri, ceea ce poate fi şi mai nefavorabil. Doar prin modificări legislative ar putea fi găsite soluţii”, a precizat sursa amintită.
Salariile din sanatate sunt mari, cui nu-i convine, sa emigreze. Mai sunt si altii care trebuie sa traiasca!